Джандоменико Басо спечели безапелационно със своя Hyundai i20 R5 първото състезание от Европейския Рали Тур, което се проведе миналия уикенд на рали Трансилвания в Румъния. 

Италианецът е национален шампион в родината  си. Той има и титли от Европейския Рали Шампионат. Тази година известният състезател атакува Европейския Рали Тур с Новото поколение i20 R5, което вече му донесе грандиозен успех.
 
Басо, с навигатор Лоренцо Гранай, отбеляза 9 етапни победи от общо 14-те отсечки на рали Трансилвания. Това е първото му състезание с Hyundai i20 R5, на което записа невероятни времена. Той води с повече от минута във всяка от деветте отсечки. 

Румънецът Сорин Бадеа, който също управлява i20 R5, успя да се пребори за 9-о място в генералното класиране на ралито. Чеуон Лим за съжаление нямаше късмет и катастрофира в петия етап на състезанието. За щастие той и навигаторът му са невредими.

Други два отбора, които се състезаваха с Новото поколение i20 R5 и взеха участие във втория кръг на Европейския Рали Шампионат, също успяха да се изкачат в генералното класиране. 

Испанският пилот Иван Арес финишира четвърти, а неговият сънародник Сурайен Перния се нареди на осма позиция на състезанието на Канарските острови. Това е добро постижение за машината на Hyundai Motorsport, тъй като конфигурацията е сложна, технична и с много завои. 

Впечатляващи резултати показа и Даниел Саскин на ралито в Хърватия, където поддържаше 4-то място в генералното класиране и второ време при R5 автомобилите.

„Имахме много силен уикенд за Новото поколение i20 R5, в който постигнахме добри резултати. Не само, че Басо спечели ралито в Трансилвания, но и наш автомобил е в челните позиции на състезание от Европейския Рали Шампионат“, сподели Андреа Адамо от Hyundai Motorsport. Той допълни, че Джандоменико е опитен пилот и е радостно, че клиент постига такава невероятна победа. Горд е и с постиженията на Арес и Саскин, които са сравнително нови в категорията. Според него това е доказателство, че Hyundai i20 R5 е автомобил за различни класове пилоти и е доволен, че машината показва такива добри резултати.