Петър Ценков успя да завърши с големи усилия осмия етап на Рали Дакар до чилийското градче Антофагаста, след като падане на акумулатора и цялостен срив в електронната система на неговия Can-Am Renegade 800 го остави дълго време в пустинята на 477-километровата специална отсечка, започнала от Копиао.

Единственият останал българин в състезанието все пак успя да стартира деветия етап, но почти без почивка. Преди началото на 556-километровия специален етап от Антофагаста до Икикуе, Ценков се намира на предпоследното 17-о място в генералното класиране за АТВ.

Българинът изостава с над 17 часа от лидера в подреждането Алехандро Петронели преди началото на деветия ден на надпреварата. Аржентинецът, който е фаворит за спечелване на рали Дакар 2012, води с 1:06 часа срещу Томас Мафей, докато на трето място се намира братът на лидера - Маркос Патронели, който изостава на 1:18 минути.

Миналогодишният шампион Марк Кома от Испания нанесе много сериозен удар по амбициите за титла на големия си враг Сирил Деспре, след като спечели осмия етап при мотоциклетистите и измести французина от върха на генералното класиране. Заседнал в калта между Копиапо и Антофагаста, Деспре загуби много минути и завърши на 14 място, което е на 17:20 минути от времето на Кома.

„Имах късмет, че не загубих много минути в калния участък. Видях, че имам възможност да направя разлика срещу Деспре и атакувах с всички сили“, заяви Кома за официалния уебсайт на състезанието. Той успя да изпълни желанието си и поведе с 1:26 минути срещу Деспре в генералното класиране.

Всъщност, разликата между Кома и Деспре беше доста по-сериозна и по предварителна информация испанецът водеше с 9:32 минути срещу съперника си в генералното класиране.

В последствие обаче някои от мотоциклетистите подадоха оплаквания към организаторите, които редуцираха изоставането им поради насъбралата се на 10-ия километър кал. В деня след единствената почивка в Дакар, Стефан Петерханзел защити аванса си при автомобилите.

Французинът, с навигатор Жан-Пол Котрет, завърши на четвърто място с 5:38 минути зад победителите Хоан Рома и Мишел Перен. Така френският екипаж на Мини води със 7:36 минути срещу американците Роби Гордън и Джони Кембъл с Хъмър.