Българският пилот Петър Ценков в завърши на 15-о място в клас АТВ на деветия етап от офроуд състезанието Рали Дакар. Ценков с машината си Can-Am Renegade 800 измина 556-километровото трасе от Антофагаста до Икике с време 9:15:31 часа, като изостана на 2:54:13 часа от победителя Алехандро Патронели от Аржентина с Ямаха. Втори в етапа на 1:02 минути финишира Маркос Патронели (Аржентина), а трети е друг аржентинец Томас Мафей с изоставане от 44:07 минути.

В генералното класиране в клас АТВ води Алехандро Патронели с аванс от 1:19:59 час пред Маркос Патронели и с 1:50:12 час пред Мафей. Ценков е 16-и в генералното класиране с изоставане от 20:08:52 часа зад лидера.

В надпреварата при автомобилистите деветият етап беше спечелен от Роби Гордън (САЩ) с Хамър. Той преодоля трасето за 4:35:21 часа. Деветкратният шампион Стефан Петерханзел (Франция) с Мини финишира втори на 1:38 минути, но запази лидерската си позиция в генералното класиране с аванс от 5:58 минути пред Гордън.

Защитаващият титлата си при автомобилистите Насер Ал-Атиях (Катар) се отказа по време на деветия етап на тазгодишното издание на Рали Дакар заради технически проблеми. Ал-Атиях получи непоправим дефект в електрическата система на своята машина Мини и беше принуден да прекрати участие в офроуд състезанието.

Катарецът тръгна от шеста позиция в генералното класиране днес с изоставане от 45:25 минути зад лидера Стефан Петерханзел (Франция). Той се движеше на второ място в етапа, преди да напусне надпреварата на 174-ия километър заради повредата в алтернатора.

При мотоциклетистите Елдер Родригес с Ямаха спечели деветия етап с време 5:16:17 часа. Втори на 3:16 минути завърши Сирил Деспре от Франция с КТМ. Така Деспре поведе в генералното класиране с аванс от 2:28 минути пред миналогодишния победител Марк Кома от Испания с КТМ. Кома изгуби лидерската си позиция, след като завърши на шесто място в деветия етап на 7:10 минута зад Родригес.