Защитаващият титлата си при автомобилистите Стефан Петерханзел от Франция с "Мини" спечели седмия етап на Рали Дакар. По този начин Петерханзел увеличи преднината си на върха на генералното класиране на 3:14 минути пред преследвача Насер Ал-Атиа от Катар, който загуби почти две минути и завърши шести в етапа, който се проведе в Андите.

Третият в генералното класиране Жинел Дьо Вилие от Южна Африка вече изостава на 44:03 минути от водача, което на практика означава, че титлата ще се реши между първите двама състезатели.

Българинът Петър Ценков и неговият навигатор Иван Маринов завършиха етапа на 46-о място с изоставане от 32:43 минути, а другият български екипаж Орлин Алексиев и Александър Стоянов финишира 64-и на 38:57 минути зад победителя.В генералното класиране Алексиев и Стоянов са 83-и с пасив от 21:15:05 часа, а Ценков и Маринов са 85-и на 21:52:35 часа зад Петерханзел.

При мотоциклетистите Кърт Казели триумфира в седмия етап, а французинът Оливие Пен, който финишира трети, запази лидерската си позиция с аванс от 6:06 минути пред Франсиско Лопес (Чили). При камионите продължава да води Герард де Роой (Холандия), а при четириколките АТВ лидер е Маркос Патронели от Аржентина.