Стефан Петерханзел с Пежо поведе в генералното класиране при автомобилите на Рали Дакар. Французинът завърши на трето място в осмия етап на състезанието, 766 километра от Салта до Белен в Аржентина.

Победител в етапа е Насел Ал-Атия с Мини, като неговото време е 4.12:23 часа. Катарецът изпревари с 12 секунди наредилия се на втора позиция Карлос Сайнс (Испания) с Пежо. Петерханзел, спечелил Рали Дакар пет пъти при автомобилите и шест пъти при мотоциклетите, е на 31 секунди след Ал-Атия. В генералното класиране начело е Стефан Петерханзел с 26.01:44 часа, пред Карлос Сайнс, който изостава на малко повече от две минути след лидера.

Осмият етап при мотоциклетистите беше спечелен от Тоби Прайс (Австралия) с КТМ. Неговото време е 4.33:14 часа.

Втори е Пабло Гонсалвеш от Португалия с Хонда, който завърши на 5.17 секунди зад Прайс. Трети се нарледи Пабло Кинтания от Чили с Хускварна.

Австралиецът Тоби Прайс е водач в генералното класиране с общо време с 27.28:56 часа, пред Гонсалвеш, който беше на първо място до момента, но сега е с 2.05 минути назад след Прайс. Рали Дакар завършва в края на тази седмица в Росарио, Аржентина./БТА