Стефан Петерханзел (Франция, Пежо) спечели седмия етап от рали Дакар, с което увеличи преднината си срещу своя сънародник Себастиан Льоб (Франция, Пежо) в генералното класиране при автомобилите.

След почивния ден в Ла Пас в неделя и съкратения съботен шести етап от най-тежкото офроуд състезание в света, пилотите отново потеглиха по красивите солни полета на Салар де Уюни в Боливия. Отсечката за измерване на време беше съкратена до 161 километра, а свързващите сектори бяха 400 километра и 240 километра съответно в двата й края. Петерханзел спечели втората си победа в рали Дакар с 48 секунди пред Льоб и вече води с 1:57 минути пред него в генералното класиране. Нани Рома (Испания, Тойота) е с 11 минути зад лидера.

"Водя с малко, но и това е по-добре от нищо. Все още нищо не е решено и смятам, че ралито е интересно за всички. Има битка, а това е най-важното", каза Петерханзел след края на седмия етап.

Сам Съндърланд (Великобритания, КТМ) остана начело на генералното класиране при мотоциклетите, след като завърши на трето място в седмия етап. Пабло Кинтания (Чили, Хускварна) спечели състезанието и остана на 17 минути от Съндърланд в подреждането.

Рали Дакар, което завършва в Буенос Айрес в събота, се завръща в Аржентина във вторник.