Шесткратният световен шампион Себастиан Ожие с "Тойота Ярис" се доближи до седма титла за последните осем години, след като поведе преди финалния ден на рали Монца, последен кръг от световния шампионат за сезон 2020. Лидерът в генералното класиране при пилотите Елфин Евънс с "Тойота" катастрофира в 11-ата отсечка днес и почти сигурно ще загуби титлата.

Ожие, който има аванс от 17.8 секунди пред испанеца Дани Сордо с "Хюндай", трябва да спечели надпреварата, за да преодолее аванса на Евънс от 14 точки на върха в подреждането и отново да стане световен шампион.

Евънс се надяваше да стене една третият британец и първият пилот от Уелс, който печели титлата след Колин МакРей през 1995-а и Ричард Бърнс през 2001 година. Евънс катастрофира по време на заснежената 11-а скоростна отсечка и заедно с екипажа си остана невредим, но неговата "Тойота Ярис" не успя да се върне на пътя. 12-ата отсечка беше отменена от организаторите поради голямото количеството сняг, паднало на пътя, а в 13-а най-добро време даде Дани Сордо.

"Беше невероятно, Елфин нищо не можеше да направи. Много съжалявам за него. Шампионатът не приключил", каза Ожие след етапа. Шефът на отбора и бивш четирикратен световен шампион Томи Макинен също прояви съчувствие към уелсеца. "Елфин се справи много добре и караше невероятно. Много е трудно да се разбере каква е правилната скорост при такива условия", коментира Макинен. Трети на 22.1 секунди преди последния ден на надпреварата е естонецът От Танак с "Хюндай". До финала на рали "Монца" остават само трите неделни етапа на италианската писта, чиято обща дистанция е приблизително 40 км.