Седемкратният световен шампион Себастиен Ожие с "Тойота Ярис" спечели за четвърти път автомобилното рали Сардиния, пети кръг от световния шампионат по автомобилизъм.

Той беше най-бърз в 20-е скоростни отсечки време 3:19:26.4 минути и прибави нова титла от надпреварата след 2013, 2014 и 2015 година.

Освен че днес изравни със сънародника си Себастиан Льоб по победи в Сардиния, Ожие записа още едно сериозно постижение. Действащият световен първенец спечели три от първите пет състезания за сезона за първи път от 2018 година насам.

Елфин Евънс (Великобритания) също с "Тойота Ярис" завърши втори на 46.0 секунди, а трети се нареди двукратният победител в ралито през 2016 и 2018 година Тиери Нювил (Белгия) с "Хюндай i20" с изоставане от 1:05.2 минута.

Шампионът от предишните два сезона Дани Сордо (Испания) с "Хюндай i20" се движеше втори в събота, но получи повреда в следствие на удар в задното дясно окачване в предпоследната 15-а скоростна отсечка във вчерашни ден и в крайна сметка финишира извън топ 10 с малко повече от 21 минути изоставане.

Преди него в 12-ата отсечка заради подобен проблем от борбата за титлата отпадна и естонеца От Тенак с "Хюндай i20", който до този момент водеше убедително в състезанието с аванс от около 40 секунди.

"Изкарах страхотен уикенд. В началото си мислех, че разчистването ще бъде невъзможно, но свършихме добра работа в първия тест и автомобилът работеше идеално. Петък беше чудесен и вчера успяхме отново да се върнем начело. В края имахме малко проблеми, но се радвам, че ги преодоляхме", заяви французинът.

Ожие, който записа 52-а победа в кариерата си, се утвърди на върха в генералното класиране със 106 точки, следван от Евънс с 95 точки и Нювил със 77 точки.