Седемкратният световен шампион и защитаващ титлата си от миналия сезон Себастиан Ожие от Франция с Тойота Ярис спечели за първи път в кариерата си автомобилното рали Сафари в Кения.

Състезанието беше включено в календара на световния шампионат след 19-годишно прекъсване, а Ожие триумфира в 18-е скоростни отсечки с време 3:18:11.3 часа, за да запише четвърта победа за сезона и общо 53-а в кариерата си.

Той се възползва от отпадането на лидера Тиери Ньовил с Хюндай i20 в последния ден на надпреварата. Ньовил имаше аванс от около минута на върха на класирането, но още в първата от последните пет скоростни отсечки днес удари камък на пътя и повреди сериозно окачването на автомобила си, заради което беше принуден да се откаже.

Японецът Такамото Кацута с Тойота Ярис, който стартира втори, кара по-предпазливо и запази позиция си на 21.8 секунди зад Ожие, като по този начин за първи път заслужи място на подиума.

Трети на 1:09.5 минута финишира световният шампион през 2019 година От Танак от Естония с Хюндай i20.

Британецът Елфин Евънс с "Тойота Ярис" имаше технически проблеми в първия ден и изостана много. В крайна сметка той завърши десети на повече от 49 минути зад победителя.

Ожие води уверено в генералното класиране за сезона след шест състезания със 133 точки. Евънс е втори с 99 точки, а Ньовил е трети със 77 точки.