Рали Великобритания в Уелс, насрочено за 29 октомври-1 ноември, бе отменено за първи път от над 50 години поради несигурност, свързана с пътувания и масови струпвания заради пандемията от коронавирус, съобщиха организаторите на надпреварата.

Съревнованието, за първи път проведено пред 1932, бе прекъсвано заради Втората световна война през 1940, кризата със Суецкия канал през 1957 и епидемията от холера през 1967. Това бе петият от 13 кръга на Световния рали шампионат, който бе отменен след Рали Нова Зеландия миналата седмица, след като новият вирус продължава да предизвиква хаос в графика за този сезон.

„Това не е решение, което взехме с лека ръка, но след консултация с уелското правителство, бяхме принудени да отменим състезанието“, заяви президентът на Британските автомобилни спортове Дейвид Ричардс в свое изявление. Рали Великобритания, което се провежда в Уелс от 2000-та насам, е едно от два кръга, които са постоянна част от годишния календар на Световния рали шампионат след основаването на сериите през 1973.

„В последните години имаше сериозен интерес към ралито сред прекрасните уелски гори. Но сега времето не е подходящо за нас да планираме и промотираме събитие, което събира десетки хиляди посетители, много от тях извън страната, в селските уелски общности. Вместо това ще фокусираме вниманието си върху създаването на дори по-голямо и по-добро шоу от световна класа през 2021“, добави Ричардс. Над 40 500 души са починали от коронавируса в Обединеното Кралство по последни данни.