Българският екипаж Тодор Славов и Добромир Филипов (Булбет Рали Тийм, Рено Клио R3) завърши по отличен начин първия състезателен ден на рали Принчипе де Астуриас.

Славов и Филипов са лидери в Европейския рали шампионат за автомобили с един двигателен мост, като изпреварват своя основен конкурент за титлата Антонин Тлъстак (Чехия, Ситроен С2 С1600) с близо 5 минути.

В генералното класиране на Европейския рали шампионат екипажът на Булбет Рали Тийм се намира на четвъртата позиция - това е най-доброто класиране до момента за 25-годишния варненец, който стартира за първи път по трасето на рали Причипе де Астуриас.

Денят започна отлично за българите, като след първите три отсечки те оглавиха убедително класирането в своята група. В последствие двамата намалиха темпото, заради проблеми с ауспуха, който се откачи и пречеше на комуникацията между пилота и навигатора. Въпреки това преднината на Славов пред Тлъстак се увеличаваше значително във всеки един етап. В крайна сметка Тодор реши да не рискува и завърши деня в спокойно темпо.

Утре предстоят нови шест скоростни етапа, в които ще се определи и крайното класиране в 46-тото рали Принчипе де Астуриас.

Лидер в генералното класиране е фирмения пилот на Абарт Джандоменико Басо (Италия, Абарт Гранде Пунто С2000). След оспорвана битка с местния пилот Алберто Хевиа (Шкода Фабия С2000), италианецът води с 8,2 секунди. Трети е заводския пилот на Шкода Моторспорт Ян Копецки (Шкода Фабия С2000). Копецки изостава от лидера Басо с 10,4 секунди.