Провеждането на рали „Стари столици" се отлага за края на месец септември. Първоначално автомобилната надпревара трябваше да се състои на 7 и 8 май, предстои следващата седмица да се заяви нова дата, съобщи директорът на ралито и член на Управителния съвет на федерацията по автомобилни спортове Савко Панайотов. „За първи път се случва да отлагаме състезанието", заяви той. Организатори на рали „Стари столици" са Съюз на българските автомобилисти и община Шумен.

Причина за отлагането на едно от най-старите ралита в страната са разкопаванията по проекта ИСПА в Шумен, които усложняват пътната обстановка в града и високата сума за охрана която иска МВР. Бюджетът на състезанието е 41 000 лв. а полицията е поискала за охрана и пожарна общо 26 000 лв. само за един ден.

„Не сме съгласни с исканата сума, по каква тарифа се искат тези суми и как е определена числеността на полицаите необходими за охрана", попита Панайотов. По думите му, в предложението на Областната дирекция на МВР-Шумен е казано, че за охрана са необходими 197 служители. Искането на полицията е въз основа на Указание на министъра МВР за дейността на полицейските органи за провеждане на спортни и масови мероприятия, а през миналата година са били ангажирани около 70. През 2009 г. полицията не е поискала пари, а организаторите са осигурили 2 тона бензин, които са предоставили на МВР под формата на официално дарение.

Според Панайотов не е необходимо толкова много полицаи да бъдат ангажирани с опазването на реда по време на състезанието. „За охраната може да се грижат т. нар. маршали или съдии, както и общинското охранително предприятие", обясни директорът на надпреварата.

Предстои да бъде изготвена нова пътна книга за състезанието, в която точно ще бъдат упоменати местата, където е необходимо да има полицаи. „По този начин се надяваме да намалим на половина необходимите служители, така ще спестим и средства", каза още Панайотов.

Той допълни, че с тези искания на полицията реално под въпрос се поставя и провеждането на рали шампионата в страната, защото исканите суми са непосилни за организаторите.