Естонецът От Танак с Тойота води след преминаването на седем етапа в първия ден на рали Португалия, част от Световния рали шампионат.

Танак бе един от много малкото пилоти, които приключиха деня без технически проблеми и успя да натрупа преднина от 17.3 секунди пред финландеца Яри-Мати Латвала, също с Тойота. Третото място до този момент се заема от друг представител на японския автомобилен гигант - британеца Крис Мийк, който е на 22.8 секунди изоставане от лидера.

Танак се справи най-бързо с жегата и прашните пътища край Коимбра, където не се беше провеждало състезание от такъв мащаб от 2001 година. Танак имаше преднина от 6.9 секунди до средата на първия ден, а в следобедната сесия успя да увеличи повече от два пъти аванса си на върха.

Лидерът в генералното класиране в шампионата - французинът Себастиан Ожие, се движи на пета позиция на 25.8 секунди зад Танак. На 1.6 секунди пред Ожие е белгиецът Тиери Ньовил, който заема четвъртата позиция след първия ден на състезанието.

В общото подреждане след първите шест старта в световния шампионат Ожие води със 122 точки, пред Танак със 112 и Ньовил със 110./БТА