Естонецът От Танак с Хюндай взе ранна преднина в първия ден на първото рали за годината Монте Карло. Танак спечели първите два етапа в четвъртък, които се проведоха във Френските Алпи.

Мокрите пътища, оградени със сняг, далеч не бяха оптималното трасе за старт на новия сезон, но Танак е амбициран да си върне титлата и искаше да се наложи без колебание над своите съперници.

Най-близо до темпото на Танак бе младата финландска звезда на Toйота Кале Рованпера, която води с пет секунди пред британския си съотборник Елфин Еванс след първия ден, който включваше двата етапа.

Естонецът завърши деня с време 24 минути, 15.5 секунди, а Рованпера остана на 3.3 секунди. На 8.3 секунди от лидера е Елфин Евънс, също с Хюндай.

Гумите бяха основната точка за разговори през деня, като Пирели замениха Мишелин като новия доставчик в Световния рали-шампионат.

Недостигът на тестове преди събитията и пресечения тесен терен накара много отбори да работят консервативно. Още повече, че не е разрешен никакъв шейкдаун под строгото прилагане на мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19 в префектурата От-Алпи.

Актуалният световен шампион Себастиен Ожие претърпя сериозен инцидент при тестването преди събитието, което ограничи опитите му за атака и представянето му беше допълнително притъпено от обезпокоителния прекъсващ проблем със спирачката.

За момента Ожие е с пето време, точно зад Хюндая на Тиери Ньовил. Нювил пък за първи път кара с нов навигатор и това е Мартин Видеге, присъединил се едва миналата седмица. Ньовил е на 16.0 секунди от лидера Танак, а Ожие се движи на 16.9.