Тазгодишното 51-о издание на най-голямото автомобилно състезание у нас - рали "България", ще се проведе на територията на Варненска и Шуменска област от 14 до 16 май. Надпреварата включва 16 скоростни етапа, като осем от тях ще бъдат край Шумен. Това съобщават от пресцентъра на общинската администрация в областния град. Първият етап в Шумен - "Валери Великов 1" ще стартира в 10.29 часа, като трасето е от пивоварния завод в града до входа на село Новосел и обратно. Следващият етап - "Лозево 1", е с начало 11.15 часа и обхваща трасето от изхода на Шумен, на ул. "Стара планина", до входа на село Лозево и обратно. Движението по състезателните отсечки ще бъде спряно час и половина преди старта на етапите.

Сервизният парк за автомобилите ще бъде разположен по южното платно на бул. "Симеон Велики", срещу Томбул джамия. По график първият екипаж трябва да пристигне там в 11.25 часа. От администрацията информират гражданите, че заради провеждането на рали "България" на територията на общината на 15 май, се въвеждат временни промени в организацията на движение. От 8.30 часа до 18.30 часа се спира движението на автомобили в участъци по шуменския булевард "Симеон Велики".

С цел безопасното провеждане на скоростните етапи от 8.30 часа до 18.30 часа се затварят за движение и следните участъци от пътищата - от пивоварния завод в града до село Новосел, през Стария град и изходната табела на село Лозево, както и пътя от изхода на Шумен на ул. "Стара планина" (вилната зона в кв. "Боян Българанов") до входа на село Лозево. Провеждането на ралито на територията на община Шумен ще се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки. Създадена е необходимата организация за безопасността на участниците и зрителите. Със сигнални ленти ще бъдат обозначени състезателните етапи на надпреварата. Организаторите призовават зрителите да спазват стриктно указанията на охранителите и съдиите и да наблюдават ралито само на места, които се намират зад обезопасителните ленти по трасето.