Хейдън Падън (Нова Зеландия, Хюндай) поведе в генералното класиране след първия ден на рали Италия, но в събота той ще бъде изправен пред тежка задача, защото челната петица е сбита в едва 15 секунди. Новозеландецът все пак избегна безспирните иначе проблеми през тази година и показа скорост в петъчния първи ден, за да поведе с 8.2 секунди в жегата и каменистите отсечки в Сардиния.

Падън оглави класирането едва в края на деня, като преди него четирима други пилоти излизаха временно начело на ралито. Пилотът на Хюндай не мина и този ден безпроблемно, след като счупи демпфер на една от отсечките на острова, но като цяло неговият ден премина без сериозни грешки. Днес обаче е най-дългият от трите дни, а Падън ще има чист път пред себе си в битката за първото място.

"Следобедът беше много труден. Не всичко беше наред, защото имах и малък проблем с автомобила. Основната ми цел бе да получа добра позиция за събота и изпълних мисията си. Следващите етапи са наистина много хубави, допадат ми и отговарят напълно на настройките на автомобила ми", каза Падън след края на деня.

Съотборникът на победителя Тиери Нювил (Белгия, Хюндай) завърши на второ място с 8.2 секунди пасив. Той дори беше лидер за известно време в състезанието, но увреди две гуми и загуби доста време, защото разполагаше само с една резервна. Трети остана От Танак (Естония, Форд), който загуби време с лошо приземяване и завъртане. В крайна сметка той изостана с 1.3 секунди от Нювил.

Четвърти с 0.3 секунди зад Танак завърши Яри-Мати Латвала (Финландия, Тойота), а пети остана Мадс Йостберг (Норвегия, Форд). Той беше трети през по-голямата част от деня, след като рискува със смесица от гуми с мека и твърда смес, но това се оказа грешка. Температурата мина границата от 30 градуса и Йостберг изостана от лидерите. /БТА