Стартът на третата отсечка за втория ден на Рали България - Любница (24.86 км) бе отменен днес заради огромни тълпи от зрители, насочили се към финала на етапа.

Според информация от служителите по сигурността на рали България, седми кръг от световното първенство по рали, повече от 5000 души са окупирали поляните около финиша. Това е наложило пренасочването на част от полицейските сили натам, за да бъде осигурено чисто трасе за пилотите и безопасността на зрителите.

„Просто не ми се иска да мисля за това, какво ни очаква на този етап”, коментира днес сутринта Румен Манолов, директор по трасетата на ралито. Манолов, който от години е в спорта е категоричен, че толкова много зрители на ралито не са присъствали никога.

Точно заради очакваният бум на публиката ФИА изпрати своя делегат по сигурността Яцек Бартош заедно с вертолета на федерацията. Намеренията на централата бяха в България да не бъде използван хеликоптерът, но решението да пристигне летателната машина се оказа далновидно.

Решението на шефовете на ралито дойде след едночасови опити на полиция, маршали и съдии да бъдат отстранени всички неправилно разположени тълпи от зрители.

На етапа Любница броят публиката е бил така голям, че е окупирана дори площадката за кацане на вертолета.

На няколко пъти вчера на Бартош, който във въздуха придружаван от Георги Янакиев-младши като служител по сигурността на Рали България, се е налагало да кара пилотът да сваля машината максимално ниско. Със силата на въздушната струя вертолетът разгонва тълпите, които са застанали на опасни места според Бартош.

Вчера по пътищата, водещи към днешните специални етапи, се движеше колона от 13 френски кемпера, пътуващи по посока на Любница. Заради отмяната на етапа Любница колоната от движещите се в момента 32 автомобила е преминала по трасето като по нормален път.

Гледай на живо старта от Формула 1 на пистата Монца в Италия с туристическа агенция "Галера" от 10 до 13 септември.