Катарецът Насер Ал-Атия с "Тойото" остава начело на колоната при автомобилистите след края на първия етап в 44-тото издание на рали "Дакар", което се провежда в Саудитска Арабия.

Ал-Атия, който във вчерашния ден спечели и пролога, даде време от 3 часа, 30 минути и 53 секунди по 333-километровия етап с начало и край в Хаил. Катарецът има преднина от 12:44 минуто пред втория Себастиан Льоб (Франция/Рейд) и 22:39 минути пред чеха Мартин Прокоп (Бензина Орлен), който се нареди трети.

При мотоциклетите Даниел Сандърс с Гас Гас също успя да запази челната си позиция от вчерашния пролог. Австралиецът измина разстоянието за 4 часа, 38 минути и 40 секунди. Той води с 3:07 минути пред чилиеца Пабло Кинтания (Хонда) и с 11:06 минути пред австриеца Матиас Валкнер с Ред Бул.

Най-оспорвано бе при камионите, където руснакът Дмитри Сотников изпревари само с 31 секунди сънародника си и съотборник в Камаз Едуард Николаев. Сотников спечели с време от 4 часа, 6 минути и 22 секунди. Трети на 9:58 минути е чехът

Алеш Лопраис от Инстафорекс Лопраиш.

В понеделник е вторият етап от рали "Дакар" с дължина 338 километра от Хаил до Ал Артауия.