Насер Ал-Атиях от Катар се приближи до крайната победа при автомобилистите на рали Дакар, след като спечели 11-ия етап на състезанието. Катарецът финишира първи в най-дългия етап в надпреварата от Чилесито до Сан Хуан и взе солидна преднина пред преследвачите.

Етапът трябваше да бъде с дължина от 786 км, но бе съкратен с 90 км заради мерки за безопасност, след като дъжд наводни част от трасето.

Ал-Атиях, който миналата година остана втори в ралито след Карлос Сайнц, стартира етапа с 12 минути преднина пред Сайнц, но испанецът уцели дупка и счупи предното окачване на автомобила и загуби много време. Това позволи на Ал-Атиях да се откъсне в челото.

Катарецът със своя Фолксваген спечели четвърта етапна победа, като финишира с 1:13 минута пред трикратния победител Стефан Петерханзел (Франция) и с 4:52 минути пред шампиона от 2009 година Жиниел де Вийер от Южна Африка.

Ал-Атиях е лидер в генералното класиране с 51:49 минути преднина пред втория Жинил де Вийер (Фолксваген) и с 1:27,27 час пред третия Карлос Сайнц, също с Фолксваген.

При мотоциклетистите Марк Кома от Испания е на път да запише трета победа в състезанието след 2006 и 2009 година. Кома с КТМ е начело в генералното класиране с 15:59 минути преднина пред защитаващия титлата си Сирил Деспре от Франция с КТМ, който спечели 11-ия етап, но все още изостава значително два дни преди края на ралито. Трети е в генералното класиране е Франсиско Лопес от Чили с Априля на 49:24 минути след водача.

Петър Ценков се класира на осмо място в етапа в категория АТВ. Българският състезател завърши с време 6 часа, 40 минути и 22 секунди, изоставайки на малко повече от час след победителя в етапа Себастиан Алперн (Аржентина).

В генералното класиране при АТВ след 11-ия етап Петър Ценков е на 10 позиция, на 26 часа, 2 минута и 2 секунди след водача Алехандро Патронели от Аржентина.

Състезанието бе помрачено от катастрофа, при която загина един човек. Инцидентът се случи, преди аржентинският пилот Едуардо Амор да завърши 10-ия етап. Според информациите Амор карал по път близо до северния град Тиногаста, когато се ударил в малък камион, който нямал нищо общо с ралито. Шофьорът на камиона - 48-годишният Марсело Реалес е бил тежко ранен и е починал по-късно в болницата, съобщи аржентинската агенция Диарио и Нотисиас.