От петък до неделя във Варна и околностите й ще се проведе 48-ото издание на рали България, най-авторитетното състезание на територията на страната ни.

163 000 лева е бюджетът, коментира на пресконференцията преди старта на ралито председателят на БФАС Владимир Илиев.

Организаторите се гордеят изключително много, че са успели да изнесат сервизния парк на морската гара – което ще направи „визията“ на надпреварата изключително красива и я приближават до Монте Карло. 

И двата дни в рамките на Варна, в кв. Чайка, ще има по един суперспециален етап – въпреки високите разходи за охрана това решение е взето с оглед на привличането на повече публика. 

Шейкдаун е предвиден на част от легендарната отсечка Аладжа манастир. 

На практика участниците ще изминат 26-километровата откриваща отсечка Дюлино, след което се налага неутрализация в село Козичино и после ще карат трасето в обратна посока.

С номер 1, но с грузински лиценз, ще стартира миналогодишният шампион в родния шампионат Пламен Стайков. Цели четири са автомобилите R5 – всички на турски състезатели. Само за националното класиране ще карат много мощните, но и доста опасни машини от клас Е1. 

В стартовия списък сред състезателите с български лиценз по думите на Илиев най-конкурентоспособна е машината на Игнат Исаев – Citroen DS3 R3 Max. Цели девет са Evo-тата на Митсубиши. Интерес за публиката ще бъде и едномарковият шампионат Hyundai Racing Trophy, както и дамският екипаж Диана Стоянова/Иванела Иванова. 

За първи път двукратният шампион от Hyundai Racing Trophy Григор Григоров ще стартира с новия си автомобил – Peugeot 208 R2 от клас RC4. Конкуренция ще му правят Мирослав Ангелов и Тихомир Стратиев, които стартират със същите машини, както и няколко турски пилоти.

Самият пилот коментира пред журналистите, че той е бил един от противниците за завръщането на ралито край морето поради липса на подходящи трасета.