Рали Португалия е първият официално отменен кръг от световния шампионат за 2020 г. Организаторите на събитието обявиха днес решението си, след като не са намерили вариант са го проведат в края на октомври. Стартовете в Аржентина и Италия засега се водят отложени.

В изявлението се казва: „В резултат на свързаната с коронавируса глобална ситуация рали Португалия не може да се организира на предварително посочените дати през май”

„Автомобилният клуб на страната положи сериозни усилия, за да проведе надпреварата в края на октомври. След обсъждане на ситуацията заедно с нашите партньори, различните общини, национални власти и спонсори установихме, че не е възможно да изпълним всички необходими условия за здравна безопасност вследствие на непредвидимата ситуация, както и несигурността относно отварянето на националните граници или въздушния трафик. Поради критичността на положението клубът е принуден да отмени португалския кръг от световния шампионат за 2020 година."

Португалците вече са кандидатствали за място в календара за май 2021 година.

Шефът на Хюндай Андреа Адамо пък сподели, че планирането за следващия сезон трябва да започне още сега

Провеждането на спортни събития продължава да е под съмнение, докато редица страни започват да разхлабват ограничителните си мерки. Това поставя под сериозно напрежение организаторите на редица шампионати както за настоящата, така и за следващата година.

„Всички сме свързани с автомобилни производители. Трябва да видим какво ще кажат те, но и да мислим за следващия сезон, когато ще разполагаме с различни пари. Според мен ситуацията тогава ще е по-сложна, отколкото си представяме”, обясни Адамо.

„Трябва да сме реалисти, а истината е, че в момента нищо не е особено ясно. Не знаем дали страните ще отворят границите си или не. Не може да пренебрегваме и икономическите ефекти от ставащото. В момента всички са съсредоточени върху коронарируса и здравето, но скоро емоциите ще отстъпят и тогава ще се изправим лице в лице с реалността.”

WRC отборите и ФИА водят дискусии с цел да проведат колкото се може повече ралита през 2020-та. От началото на годината имаше три кръга.