Състезателят на "ЕНЕКОД" Григор Григоров стартира сезона с участието си на престижното RALLY ISLAS CANARIAS - втори кръг от Европейския рали шампионат, което ще се състои между 2 и 4 май.

Григоров ще вземе участие в категорията за млади пилоти - Junior ERC с личния си състезателен автомобил – Peugeot 208 R2. 24-годишният състезател вече е на остров Гран Канария, където ще се проведе надпреварата.

"Изключително много се радвам, че съм част от Европейския рали шампионат. Дълги години работя за тази своя мечта, още от първия старт в кариерата ми на рали пилот", споделя Григоров, а за конкретното състезание коментира: "Това състезание пасва на стила ми на пилотиране - със своите технични и дълги етапи, за които се изисква постоянство, перфектна траектория и детайлна записка. Смятам, че имаме всичко нужно, за да се представим добре, уверен съм в своята подготовка и екип".

На навигаторската седалка до Григоров сяда небезизвестният Янаки Янакиев, с когото имат дълъг успешен опит като екипаж в кръгове от националното първенство, както и цял сезон в едномарков шампионат на родна територия.

"Янаки е изключително опитен професионалист. За първия ми старт от ЕРЦ имах нужда именно от такъв човек до себе си, на когото мога да се доверя напълно", коментира Григоров.

Григор Григоров

"Надявам се това състезание да бъде успешно за нашия екип и да се представим по възможно най-добрия начин. Щастлив съм, че заставам до пилот като Григор, уверен съм в неговите способности", споделя Янаки Янакиев.

Екипажът взе участие и в т. нар. Monday Test, организиран само за пилотите на Европейския рали шампионат, където двамата успяха да направят финални корекции по поведението на автомобила и да обменят мнения с изтъкнати имена в съвременния рали спорт. 

"Чувството да споделяш впечатления от едно и също трасе с хора като Крис Инграм и Алексей Люкянюк е меко казано неописуемо. Честно казано, докато седяхме заедно в бокса и коментирахме трасето, усетих, че съм на правилното място, сред правилните хора. Доволен съм от настройките на автомобила. Чувствам се спокоен и сигурен в него, а синхронът между мен и Янаки е отличен", коментира Григор Григоров.

Григоров ще се бори за първото място сред ожесточената конкуренция на "момчета с много опит и състезателни километри". По думите му "битката за челната позиция няма да бъде никак лека - в края на годината големия победител в „Junior ERC ще получи 100 000 евро парична награда и приза европейски шампион сред младите пилоти, който дори сам по себе си е напълно достатъчна мотивация да покажем всичко, на което сме способни".

Най-младият и безспорно най-обещаващ български рали състезател благодари на дългогодишния си генералния спонсор "ЕНЕКОД", както и на всички останали партньори и медии, допринесли за участието му в престижния шампионат.

"Наясно сме, че опитът на нашия екип не е на равнището на конкурентите ни, но това ще бъде допълнителен стимул за нас. Настройваме се за истинската надпревара, но предстоят опознавания на етапите, които за нас са от първостепенно значение, защото няма нищо по-важно от записката. Ако успеем да си свършим добре работата на опознаванията, по всяка вероятност ще завършим добре и самото състезание", категоричен е пилотът.

RALLY ISLAS CANARIAS ще предизвика пилотите със своите 16 скоростни етапа с дължина от 200 състезателни километра, а общата дължина на надпреварата е внушителните 575 километра.