Коронавирусът и изолацията по целия свят, продължила над половин година, а на места активна и до днес, са провалили мечтата на легендата в офроуд ралитата Стефан Петерханзел да кара със съпруга си като навигатор в "Рали Дакар" догодина.

През миналата година Петерханзел и бившата мотоциклетна състезателка Андреа Майер се състезаваха в тандем в Кроскънтри шампионата на ФИА, където спечелиха титлата с "Мини".

Тя обаче не получи медицинско разрешение преди старта в Саудитска Арабия и Петерханзел трябваше да кара с Пауло Фиуца, с когото дори не говори общ език. Те все пак завършиха трети, на 10 минути зад победителите Карлос Сайнс-старши и Лукас Крус.

Петерханзел се надяваше да кара следващия януари с Майер в "Рали Дакар", но пандемията отложи абсолютно всички офроуд шампионати, включително престижното "Рали Мароко" през октомври. То по традиция служи за генерална подготовка за Дакар.

Така световната купа бе сведена до "Рали Катар", което бе проведено в края на февруари и "Абу Даби Дезърт Чалъндж" (20-26 ноември), докато "Световната купа на Баха" има само три кръга в Русия (в началото на февруари), Полша (4-6 септември) и Порталегре (5-7 ноември).

Заради липсата на подготовка, Петерханзел сложи край на съвместния проект със съпругата си и ще кара за първи път от осем месеца насам в Полша с нов навигатор. Неговото име е Едуард Буланжер. Заради тесните пътища в Полша двамата ще карат със старото "MINI ALL4 Racing", докато техните съотборници и шесткратни победители Кжищоф Холовчик и Лукаш Куржека ще бъдат с "MINI John Cooper Works 4x4".

"В Полша ще бъда с нов навигатор и за съжаление това не е Андреа. В началото на годината планирах да направим няколко ралита заедно и да се подготвяме за Дакар, но коронавирусът провали плановете ми", каза Петерханзел, цитиран от motorsport.com.

"Липсва ни необходимата подготовка, така че за нас световната титла е чудесен край на съвместната ни работа. Сега до мен ще бъде Едуард - едно прекрасно френско момче и голям джентълмен. Ще работим добре заедно".