Многократният рали шампион Илия Царски и бензиностанции ЕКО за втора поредна година зарадваха приятели и журналисти с афинитет към високите скорости в екстремни условия. В началото на 2016-та гостите успяха да се докоснат до предизвикателствата на карането по сняг, а тази година пилотът и ЕКО България решиха да вдигнат летвата още по-високо с екстремен Нощен Зимен Тест Драйв.

Събитието се проведе в к.к. Боровец на затворена отсечка от републиканската пътна мрежа Боровец – Бели Искър, използвана традиционно за шейкдаун на рали „България”. Екипът на Илия Царски „Автоцар“ прекара няколко дни в подготовка на трасето и състезателния му автомобил Mitsubishi Lancer Evo 9, криещ под капака си внушителните 315 конски сили. Автомобилът беше специално оборудван за събитието с тесни гуми с шипове и електроника за управление на диференциалите на сняг.

Преди да влязат в ролята на навигатори на шампиона гостите присъстваха на кратък инструктаж на тема: „Особености на нощното шофиране в зимни условия“. „Както много добре знаете, зимата е сезонът с най-много пътнотранспортни произшествия, заради суровите условия. Водачите трябва да се съобразяват с това и да не бъдат агресивни на пътя. Най-важно е да имат добри гуми, да влизат внимателно в завоите и да карат със съобразена скорост. Призовавам всички участници в движението да бъдат търпеливи и внимателни“, каза Царски.

След теоритичната част всички се отправиха към трасето, за да изпитат от първо лице тръпката на състезателното каране в мрак и сняг. Всеки от тях седна на мястото на навигатора и направи една обиколка с прословутия пилот. Сред посетителите беше и кметът на град Самоков Владимир Георгиев, който също нямаше търпение да се качи в състезателния автомобил. Усмивките по лицата на „навигаторите“ бяха повече от красноречиви, а доброто настроение не стихна през цялата вечер.

Като специален гост към събитието се присъедини и европейският шампион по мотоциклетизъм Мартин Чой – вторият пилот от екипа на EKO Racing. Той и Царски са дългогодишни посланици на социално отговорните кампании за безопасно шофиране на ЕКО България. „Много се радвам, че благодарение на бензиностанции ЕКО аз и Илия имаме възможност да допринесем за повишаването на пътната безопасност в страната. Вярвам, че инициативите, които провеждаме дават отражение върху отношението на шофьорите към карането с непрекомерно висока скорост. Надявам се в бъдеще да имаме възможност да провеждаме повече подобни мероприятия“, сподели Чой.