Европейският шампион по автомобилизъм за 2014 година Екатерина Стратиева се завръща в моторния спорт, и по точно в рали дисциплината.

Днес на специална пресконференция тя оповести завръщането си и разясни програмата си до края на сезона.

През следващата седмица тя ще вземе участие на надпревара в Унгария, която е 100 км, а през август ще се включи в чешкото рали Барум. Също така тя ще се включи и в рали Сливен, където публиката е на "ти" с рали автомобилите. Навигатор ще бъде Георги Аврамов, а автомобилът е Ситроен.

"Ще започна със състезание в Унгария, след което ще се включа в рали Барум, то е известно със своята отлична организация и технични етапи, също така и в рали Сливен, където публиката е доказала, че разбира от този спорт, там и отсечките са хубави", коментира Стратиева.

"От 2012 г. не съм се появявала в България и се надявам, стартирайки отново точно на този кръг от националния шампионат, да бъда добре приета и да зарадвам българските фенове", отбеляза Катя.

"Искам да благодаря и на семейството си, което във всичките тези години е зад мен и винаги ме подкрепя", допълни тя със сериозна емоция в гласа и насълзени очи.

Председателят на БФАС Владимир Илиев пожела успех и късмет на екипажа в надпреварите, в които ще се включи.

В пресконференцията се включи и комисар Алекси Стратиев, който коментира, че една от задачите на такива публични фигури като Екатерина Стратиева е да показват на останалите участници в движението, как трябва да се шофира безопасно и да се дава пример с поведението на пътя. Стратиева е лице на "Академия за отговорни шофьори", а също така и олицетворява стратегията на FIA за устойчиво развитие в посока безопасно шофиране по пътищата.

"Чувала съм, че спорта ни е асоциален и е безсмислено да се инвестира в него. Нещо, което на 100% искам да отрека. Всеки един от нас вижда стотиците коли и шофьори по пътищата, и се сблъсква постоянно с черните статистики. Моето мнение е, че всеки от нас в автомобилния спорт, може да предаде опита и уменията си на познати, и приятели. Да накараме участниците в пътното движение да се замислят, че е важно да си разумен на пътя. Можем да споделим професионалния ни опит за ежедневните, рутинни ситуации, които на пръв поглед биват подценявани, а безопасността често пренебрегвана. Щастлива съм, че с Петрол разработихме „Академия за отговорни шофьори“ – платформа, представяща чрез образователен филм постулатите за елементарните неща, свързани с шофирането, развенчавайки митовете и даваща полезни съвети с оглед превенция за безопасността ни на пътя", допълни тя.