Българските пилоти Димитър Илиев и Пламен Кралев, които тази година ще участват в европейския шампионат в сериите GT 3, заминаха за Италия, където утре ще направят първия си еднодневен тест на пистата Монца.

Двамата българи ще се състезават автомобил с Ферари F430 за европейския шампион - швейцарския отбор Кесъл Рейсинг.

Както стана известно в края на миналата година, четирикратният шампион на България в ралитата Димитър Илиев ще прекрати участието си в националното първенство по рали и ще се концентрира единствено върху пистовия шампионат и европейското първенство по рали за 2008 година.

Планираният тестов ден на легендарната писта Монца ще бъде направен съвместно с целия отбор на Кесъл Рейсинг, като в изпитанията ще вземе участие и миналогодишният европейски шампион в GT 3 - французинът Жак Венеле, който през този сезон се състезава в категорията GT2.

„За мен това е ново предизвикателство и нови хоризонти в спорта” - заяви Димитър Илиев – „Разбирам, че ще е много трудно. За първи път ще карам на истински писти от Формула 1 в ужасяваща конкуренция не само между пилотите, но и между марките, защото в 12-те състезания стартират до 50 автомобила".

В шампионата, който се смята за една от най-престижните пистови надпревари, се състезават най-лъскавите автомобили – „Аскари KZ1R”, „Астън Мартин DBRS 9”, „Шевролет Корвет Z06”, „Додж Вайпър Купе”, „Ферари F430”, „Ламборгини Галардо”, „Порше 997 GT3”, „Форд Мустанг”, „Ягуар ХКR” и „Морган Аеро GT”.

В шампионата има отделни класации както за марките, така и генерално класиране на пилотите. Партньорите сменят местата си по време на състезанието единствено между 23-та и 37-та минута от след старта. Надпреварата е с 12 кръга старта, като на всяка една от шестте дати се провеждат по два кръга от сериите GT3.

Ето и програмата на европейския шампионат в GT3 за 2008 година: "Силвърстоун" (Англия, 20 април), "Монца" (Италия, 18 май), "Ошерслебен" (Германия, 6 юли), "Бърно" (Чехия, 14 септември), "Ногаро" (Франция, 28 септември) и "Дубай" (Обединени Арабски Емиратства, 15 ноември).