След 132 състезателни километра и 7 специални етапа в първия ден на 38-ото рали Монбат Сливен, лидер във временното класиране е екипажът на Мегапорт Рейсинг Мирослав Ангелов/Еди Сивов с Шкода Фабия R5. 

Двамата имат огромна преднина от 2:54.0 минути пред вторите във временното подреждане Йордан Атанасов и Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9, а трети са Григор Григоров и Петър Сивов (Григоров рейсинг) с Пежо 208 R2 на 3:12,6 минути.

Прогнозите за следобеден дъжд или по-точно порой не се сбъднаха. Валеше само на старта на Бинкос, но след това отсечките бяха сухи. Ангелов  подобряваше времената си на отсечките и спечели и трите. 

Така укрепи позицията си начело във временното класиране, а за огромната преднина му помогна факта, че Данчо Атанасов загуби повече от минута на второто минаване на Качулка, след като получи повреда в задния диференциал. Проблемът при тях бе да докарат колата до сервизния парк. И успяха. Двамата запазиха и второто си място във временното класиране.

Дуелът между Григор Григоров и Тихомир Стратиев, и двамата с Пежо 208 R2 продължи с пълна сила. Битката обаче бе в полза на Григоров, който бе по-бърз в два от етапите – Бинкос 2 и Ичера 2. 

Той дори бе втори след Ангелов в последната отсечка за деня. Разликата между Григоров и Стратиев след края на първия ден е 6 секунди и в утрешните етапи се очаква сериозна битка.

На 5-о място в класирането е турският дует Мустафа Чакал и Мехмет Колеоглу с Мицубиши Лансер Ево 9, следван от румънците Влад Козма и Флорин Дорка с ФИАТ Абарт 124. 

Първи в клас RC3 за нашия шампионат е Антон Титов и Динко Георгиев (Мегапорт) със Ситроен DS3 R3. 10-и във временното класиране и трети в RC4 са Кирил Тодоров и Георги Аврамов (Астра рейсинг) с Рено Клио.