Мико Хирвонен (Финландия) с Форд Фокус спечели рали Полша, осми кръг от световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки.

Световният вицешампион имаше солиден аванс след първите два дни и не допусна изненада. Хирвонен зае първото място с време от 3.07:27,5 часа.

Така с втората си победа от началото на сезона финландецът излезе начело в генералното подреждане, измествайки досегашния лидер Себастиен Льоб (Франция) със Ситроен С4.

Както е известно петкратният световен шампион не завърши първия етап, след като удари дънер, излетя от пътя и се преобърна по време на четвъртата специална отсечка.

Впоследствие французинът продължи и успя да се добере до седмата позиция на 19:15,1 минути от Хирвонен, но това не бе достатъчно, за да запази лидерската си позиция.

Втори на 1:10,3 минути се нареди Даниел Сордо (Испания) със Ситроен С4, а трети на 2:05,7 минути се класира Хенинг Солберг (Норвегия) с Форд Фокус.

Движещият се втори след първите два дни Яри-Мати Латвала (Финландия) с Форд Фокус имаше нещастието да отпадне в последната скоростна отсечка. Така Сордо и Хенинг Солберг се придвижиха с една позиция напред в рали Полша.

Мико Хирвонен е вече лидер в световния шампионат с 58 точки, пред Себастиен Льоб - 57 и Даниел Сордо - 39.

При марките начело е Ситроен със 106 точки, пред Форд - 89точки. Форд записа днес отборен успех номер 71 в световните шампионати и само на 2 от водача в тази класация Ланча.