Амазонските гори и планините на Андите може да заменят Африканската пустиня, след като няколко страни от Южна Америка изявиха желание да организират Рали Дакар.

Аржентина, Бразилия и Чили се борят да приемат автомобилното състезание, което може да се проведе по-късно през годината и обмислят възможността то да премине през няколко страни в Южна Америка и няколко климатични зони.

30-то издание на Рали Дакар бе отменено в навечерието на неговия старт поради съображения за сигурност. Причините за взетото решение са опасенията за сигурността на участници и зрители при напрегнатата обстановка в Мавритания, където преминават няколко от етапите на състезанието.

В края на декември в Мавритания смъртта си намериха четирима френски туристи, които бяха застреляни от хора, свързани с терористичната група "Ал-Кайда".

Малко по-късно пък в Северна Мавритания бяха убити трима военнослужещи от армията на тази страна. Този акт също се свързва с терористична групировка.

Състезанието трябваше да започне в Лисабон, Португалия, на 5 януари и да завърши на 20 януари в Дакар, Сенегал. През Мавритания състезателите трябваше да преминат между 11 и 19 януари.

Според слуховете интерес за домакинство на Рали Дакар имат още Русия, Китай и Австралия, но Южна Америка е с най-големи шансове да организира състезанието през декември.