Пабло Кинтания спечели осмия етап при мотоциклетистите на престижното офроуд състезание рали Дакар, след като надеждите за титла на среднощния лидер в класирането Хоан Бареда се сблъскаха с дюните на чилийския тихоокеански бряг. 

Кинтания, с мотор на КТМ, финишира с време 2:56.19 часа на 416-километровото трасе от Уюни до Икике, изпреварвайки Педреро Гарсия и Стефан Свитко.

Бареда, пилот на Хонда, водеше с близо шест минути срещу съперниците си преди етапа в понеделник, но неговият мотоциклет се запали по пътя към Икике и това му струва над половин час за класирането. Лидер вече е Марк Кома, който стартира осмия етап на рали Дакар като втори подреждането. Испанецът призна, че това е бил най-изтощителният ден от началото на надпреварата.

"Този етап беше екстремен. Беше прекалено трудно край езерата. Карахме при необичайно високо морско равнище, а освен това беше и много студено", каза Марк Кома след завършване на етапа.

Кинтания отпразнува подобаващо първата си победа в етап на рали Дакар, която го изкачи на трето място в генералното класиране. Той обаче изостава с 11.11 минути от Кома, който се движи с време 28:51.12 часа. Втори е Пауло Гонсалвеш, като португалецът трябва да заличи пасив от 9.11 минути./БТА