Времената, в които информация за спортните състезания по света достигаше до нас едва на следващия ден на спортните страници на вестниците, а за някои особено важни събития можехме дори да чуем и видим репортажи, са безвъзвратно отминали. 

И добре, че е така, тъй като спортът във всичките му проявления има силата от една страна да поставя на изпитание силата и ловкостта на състезателите, а от друга има способността да създава огромни общности от привърженици, които често са свързани помежду си единствено от любовта към определена дисциплина, или отбор.

Днес благодарение на спортните канали ставаме съпричастни със спортните турнири от цял свят и можем да ги гледаме в реално време по телевизията. У нас спортните канали на А1 – Max Sport, предават пряко най-оспорваните футболни двубои от италианското футболно първенство, което много хора наричат галено Калчо, испанската Ла Лига, нидерландската Eredivisie, Шампионската лига, както и много други. 

Макар футболът да се е превърнал в краля на спортовете, четирите спортни канала на телекома излъчват и други впечатляващи спортни събития, свързани с лека атлетика, тенис, UFC сериите, баскетбол, хокей, моторни спортове и други. 

рали Монте Карло

Верни на своя ангажимент да осигуряват за българските почитатели на спорта най-доброто съдържание, ТВ каналите на А1 Max Sport разшириха своята програма със Световния рали шампионат (FIA World Rally Championship - WRC). MAX Sport ще излъчат всички 13 състезания от може би най-вълнуващите автомобилни спортни надпревари на планетата, изпълнени с много адреналин, високи скорости, специални интервюта с едни от най-добрите пилоти на състезателни автомобили в целия свят. 

Световният рали шампионат е организиран от Международната автомобилна асоциация (FIA) и се радва на многобройни фенове на високите скорости. Той предоставя зрелищни надпревари на различни пътни настилки – сняг, лед, асфалт, черни пътища, планински терени и други. Автомобилният спорт винаги предизвиква емоции, защото пилотските екипи тестват своите възможности до краен предел. Освен на опита си, те трябва да разчитат на светкавичните си реакции и съобразителност и отличен синхрон с мощната машина. 

рали Монте Карло

Автомобилните състезания са и надпревара между огромния брой конструктори на компаниите производители. Но пилотите несъмнено са лицата на автомобилния спорт, с които зрителите най-често асоциират тръпката от състезанието. Изправени пред нелеката задача да бъдат във върхова форма преди и по време на състезанията през цялата година, пилотите трябва да се справят не само с огромните натоварвания по време на състезание, но и да бъдат непрекъснато с хладнокръвни бързи реакции. Синхронът между пилот, път, машина и конструкторски екип е от жизненоважно значение при този предизвикателен спорт, в който скоростите често надвишават 200 км/час, а терените са неравни и трудни. 

Още от 1973 година Световният рали шампионат включва 13 надпревари, които се провеждат в рамките на една календарна година, на 6 континента. Всяко от състезанията се провежда в рамките на етапи (до 25 етапа на състезание), като една надпревара се провежда в рамките на 3 дни. 

Сезон 2020 се очаква да бъде доста непредвидим, защото преди сезона се извършиха множество трансфери на ключови пилоти. Например световният шампион Ойт Танак тази година ще се състезава с отбора на Hyundai, докато през 2019 завърши първи с отбора на Toyota. На негово място в Toyota, пък, ще застане шесткратният шампион Себастиан Ожие, както и уелсецът Елфин Еванс. 

Първото изпитание за пилотите бе на легендарната писта в Монте Карло между 23 и 26 януари. Тридневната надпревара предложи на зрителите на Max Sport невероятно шоу, а следващото състезание ще бъде в рали Швеция, където състезателите ще се сблъскат със сурови климатични условия и пътна настилка в отдалечена ледена гора край Швеция и Норвегия. Състезанието ще се проведе от 13 до 16 февруари. 

Спортните фенове в България имат възможност да се наслаждават на първокласно спортно съдържание и да проследят следващите 12 състезания от Световния рали шампионат с абонамент за пакет MAX Sport Plus, който включва и четирите спортни канала на А1.