Яри-Мати Латвала записа най-големия успех в своята кариера на пилот от световния рали-шампионат, след като триумфира в домашното си Рали Финландия.

Латвала бе останал единствената надежда на Форд за успех в надпреварата, след като съотборника му Мико Хирвонен, който започна отлично старта от световния рали шампионат, разби своята кола още в петък. Инцидентът с Хирвонен изведе Петер Солберг на върха в класирането след първия ден, но днес лидерската позиция бе превзета от Латвала. Солберг падна още по-назад в класирането, след като Ситроените на Себастиан Ожие и Себастиан Льоб записаха серия от победи. Ожие имаше шанс да спечели Рали Финландия, но в крайна сметка остана втори, докато Льоб приключи състезанието на третата позиция.

Шесткратният световен шампион Льоб заяви: „Третото място не е това, което исках, но аз не дойдох тук за да спечеля. Исках просто да взема точки. Знам, че това не е моя стил. Ние взимаме лесно резултатите си, но това състезание е трудно за мен. Третото място не е чак толкова лошо". Испанецът Дани Сордо, който бе понижен да кара за Ситроен Джуниър, приключи след Солберг на петата позиция.

Гледай на живо старта от Формула 1 на пистата Монца в Италия с туристическа агенция "Галера" от 10 до 13 септември.