Финландецът Яри-Мати Латвала с Форд Фокус е начело и след третия ден на Рали Швеция, втори кръг от Световния рали шампионат.

22-годишният финландец натрупа комфортна преднина от близо 50 секунди пред втория ден на състезанието и я запази в третия ден на надпреварата. Така Латвала е много близко до първата победа в кариерата си.

Латвала е начело с общо време от 2.03:53,7 часа, следван на 49,8 секунди от съотборника си и сънародник Мико Хирвонен и на 1:35,9 минути от италианеца Джиджи Гали също с Форд Фокус.

Както е известно от състезанието отпадна големият фаворит Себастиен Льоб от Франция със Ситроен С4. Четирикратният световен шампион отпадна, след като допусна грешка по време на четвъртата скоростна отсечка във втория ден и се заби в снега.

Французинът, който през 2004-а година стана първият нескандинавец с победа в Рали Швеция, отиде много назад в класирането, а вследствие и на получените повреди по двигателя на автомобила взе решение да напусне надпреварата.

Преди да се откаже Льоб се свлече чак на 41-о място с изоставане от 24:40,5 минути. От състезанието отпадна и норвежецът Хенинг Солберг с Форд Фокус, който се движеше трети във временното класиране.