Крум Дончев и навигаторът му Петър Йорданов заминаха за Хърватска, където в края на седмицата им предстои участие в третия кръг от европейския рали шампионат този сезон. Дончев вече има записана победа в надпреварата през 2001 г.

36-то издание на рали Хърватска ще се проведе между 28 и 30 май 2009 г. Българският екипаж обаче вече е в столицата Загреб, където започна усилена подготовка за предстоящото състезание. По програма понеделник и вторник (25 и 26 май) са предопределени за опознаване на трасето и Дончев и Йорданов стартираха своите тренировки. За сряда, 27 май от 14 до 19 ч. местно време, е предвиден шейкдаун с дължина 3.01 км. Първият същински ден от ралито включва административна и техническа проверка, церемониален старт и 2 етапа. През следващите дни екипажът ще трябва да премине още 13 скоростни отсечки като сред тях е включен и суперспециален етап.

След изминалите два кръга от европейския шампионат през сезон ’09 (ERC – European Rally Championship) в Италия и Турция Крум Дончев заема трето място във временното класиране с 14 точки.

По повод на предстоящата надпревара българският пилот заяви: „В Хърватска няма да ни бъде никак лесно при наличието на толкова силна конкуренция. Степента на трудност на етапите също не е за подценяване. Въпреки това ще направим всичко по силите си, за да се представим на ниво. Още повече преди ралито на автомобила бе направена основна ревизия и е напълно подготвен за тежката надпревара из околностите на Загреб.”

На състезанието в Хърватска българският екипаж Дончев/Йорданов ще има наистина сериозна конкуренция. В стартовия списък фигурират имената на: Михал Соловов (Пежо 207 S2000) – победител във втория кръг от тазгодишния европейски шампионат в Турция; Джандоменико Басо (Абарт Гранде Пунто S2000) – носител на титлата в ERC за 2006 г. и спечелил първия кръг от шампионата през 2009 г. в Италия; Корадо Фонтана (Пежо 207 S2000) – миналогодишен победител в рали Хърватска; Браян Лавио – младата надежда на Швейцария в рали спорта. Силни съперници Крум Дончев има и в лицето на някои от местните състезатели като Юрай Себали – неколкократен победител в рали Хърватска и Дарко Пехан.

Рали Хърватска (Croatia Delta Rally) е най-старото и трудно, както и най-популярното състезание в страната. Организирано за първи път през 1974 г. от загребския ауто-мото клуб, понастоящем то е част от международния календар на ФИА. Едновременно е кръг от европейския рали шампионат, състезание от централната европейска зона и старт от хърватския шампионат.