Крум Дончев и Петър Йорданов стартират предварителната си подготовка за участие в най-престижната автомобилна надпревара в страната – рали България 2009.

Състезанието с център курорта Боровец ще се проведе на 17-19 юли и е 4-ти кръг от националния шампионат, където за момента екипажът на Приста Ойл Дончев/Йорданов е лидер. Същевременно ралито е старт от европейския шампионат като българите са на втора позиция във временното класиране.

Победител в миналогодишното издание на рали България е именно Крум Дончев. Преди началото на настоящата надпревара той сподели: „Наясно съм, че през 2009 г. състезанието ще е по-трудно. Причините са комплексни – по-силна конкуренция, както и частично нови скоростни отсечки. Повечето от настоящите етапи са с дължина над 20 км, а сервизите са по-малко на брой от миналата година. Подобно обстоятелство увеличава степента на трудност на ралито, тъй като с 1 комплект гуми трябва да се изминат около 70 състезателни километра. За сравнение в предходното издание бяха 50 км, т.е. сега е нужно да съхраняваме гумите още по-добре.”

Дончев и Йорданов ще бъдат в Боровец в сряда (15 юли), когато по програма започват двудневни тренировки за опознаване на трасето – ключов момент от подготовката на състезателите заради въпросните промени в отсечките. В петък (17 юли) предстои шейкдаун, който също ще бъде по нов маршрут и е задължителен за участниците в европейския шампионат. Официалният старт на рали България ще бъде даден в 21 ч и 30 мин., но след него ще липсва традиционният етап в пределите на курорта от съображения за сигурност.

Специална подготовка за рали България премина и автомобилът на екипажа Дончев/Йорданов – Пежо 207 S2000. Бе направена пълна ревизия на ходовата му част, както и на двигателя и скоростната кутия. По време на двудневната надпревара в Боровец екипажите ще изминат 12 скоростни отсечки, които заедно с преходите се равняват на 739,74 км.