Крум Дончев триумфира в българския рали шампион за 2009 г. Пилотът спечели титлата, грабвайки 5 поредни победи през сезона или респективно 50 точки. През цялата година той оглавяваше генералното класиране и нито един от съперниците му не успя по никакъв начин да го застраши. Това е трета титла за пилота след успехите му през 2003 и 2004 г.

В последното състезание от тазгодишния календар – рали Твърдица, което не бе решаващо за изхода на шампионата, Крум Дончев участва заедно с навигатора Румен Манолов, с който стартира кариерата си през 2000 г. Още в началото на първата за деня отсечка от надпреварата екипажът спука предна дясна гума. Тя бе своевременно сменена, но за съжаление изгубеното време повлия на цялостния развой на състезанието за Дончев и Манолов. В крайна сметка, въпреки така стеклите се обстоятелства и факта, че трябваше да са изключително внимателни, тъй като в ранна фаза от състезанието използваха единствената налична в автомобила резервна гума, те го завършиха на четвърта позиция.

След финиширането си в рали Твърдица шампионът Дончев сподели:

Щастлив съм, че независимо от изключително многото трудности от различно естество, съпътстващи ни през целия сезон, с екипа успяхме да достигнем една от главните си цели. Спечелихме титлата и вече сме рали шампиони на България за 2009 г. Благодарен съм на хората, които ни помагат и подкрепят в спортните ни начинания, особено в този тежък период на световна икономическа криза.

Навигаторът Румен Манолов, който с рали Твърдица пък постави символичен край на активната си състезателна дейност, с усмивка заяви:

Още от сутринта денят не бе особено благосклонен към нас – на третия километър от началната отсечка спукахме гума. Въпреки това, да се състезаваш съвместно с Крум Дончев в Пежо 207 S2000, бе истинско удоволствие за мен. Благодаря на целия отбор за оказаната ми чест.