Крум Дончев приключи на първа позиция началния ден от рали Сърбия. Надпреварата, чийто церемониален старт се състоя вчера в Белград, е кръг от българския рали шампионат.

Програмата на рали Сърбия за 19 юни включваше три скоростни отсечки, които трябваше да бъдат преминати по три пъти. През целия ден имаше честа промяна на климатичните условия – от слънчево време и високи температури до пороен дъжд и град. По тази причина ключов момент в надпреварата се оказа правилният избор на гуми.

Дончев нямаше никакви технически проблеми със своя автомобил Пежо 207 S2000. Записаните при първото си преминаване времена пилотът значително подобри при следващото. Така например само при второто изминаване на първата отсечка той подобри сутрешния си резултат с над 12 секунди.

Критична за всички участници се оказа шестата отсечка. Записаните на нея резултати бяха анулирани от организаторите заради разразилата се буря в региона на Валево, където се провеждаше ралито през този първи ден. По време на етапа се появи единствената трудност за Крум Дончев. Към средата на отсечката заваля пороен дъжд, а колата бе с гуми за сухо. В резултат на ляв завой автомобилът силно поднесе и последва удар в задната дясна част и спукване на гума. Пилотът обаче успя да стигне до финала на отсечката и гумата бе сменена в прехода.

Големият си пробив до лидерската позиция Крум Дончев направи по време на седмия специален етап. Тогава отново валеше, но пилотът атакува и успя да натрупа солидна разлика пред своите съперници.

След успешното си финиширане Дончев коментира:

- Напълно съм доволен от постигнатото през деня. Изборът на гуми бе най-сериозната задача, с която трябваше да се справим и в крайна сметка успяхме. Надявам се през утрешния ден да съумеем да запазим лидерската си позиция.