Крум Дончев и навигаторът му - специално за рали Твърдица 2009, Румен Манолов дадоха четвърто време в единствения за първия ден на състезанието етап Детелината. Това е общо 40-та надпревара, в която двамата участват като екипаж.

Останалите 39 ралита те натрупаха през периода 2000-2003 г., когато се състезаваха съвместно. С тази надпревара Румен Манолов избра да сложи символичен край на активната си спортна дейност.

След края на първия ден от рали Твърдица 2009, Крум Дончев, който е и миналогодишен победител в надпреварата, заяви: „Изминахме само един от общо седем етапа в надпреварата, т. е. същинската битка ще се състои през утрешния ден. В този смисъл се надявам с Румен да имаме късмет и да се представим възможно най-добре.”

Петото издание на рали Твърдица ще бележи края на сезон ’09. Официалният старт на състезанието бе даден в центъра на едноименния град в 13:30 часа, след което екипажите изминаха първия етап от програмата. През утрешния ден им предстоят още 6 скоростни отсечки, след които ще бъде определен крайният победител.