Навигатор на Крум Дончев специално за последния кръг от българския рали шампионат за 2009 година – състезанието в Твърдица, ще бъде Румен Манолов.

Така пилотът и целият му екип искат да изразят уважението и благодарността си към Манолов, който с тази надпревара възнамерява да прекрати символично активната си състезателна дейност. Петото издание на рали Твърдица ще се проведе между 10-11 октомври. Крум Дончев и Румен Манолов бяха екипаж в продължение на четири години. Манолов се състезава от 1979 г. насам, а навигатор на Дончев е още от първото качване на младия пилот в рали автомобил през 2000 г.

Сега Манолов възнамерява да постави символичен край на 30-годишната си активна спортна дейност, което не означава, че в бъдеще въобще няма да участва в ралита, напротив, ще подбира най-специалните от тях.

Във връзка с предстоящия последен старт от сезон ’09 и съвместното участие в него с първия си навигатор Румен Манолов Крум Дончев сподели: "Очевидно е, че ни предстои трудно състезание. Очаквам обаче да бъде изпълнено с положителни емоции предвид факта, че на дясната седалка до мен ще бъде Румен Манолов. Надявам се да имаме късмет и ралито да завърши благополучно за нас. Освен това от името на целия екип бих искал да изкажа огромната си благодарност към Румен най-вече заради дългогодишните му усилия, насочени към обучението на млади пилоти и огромния му принос в развитието на рали спорта".

"Уговорката с Крум да бъдем екипаж на рали Твърдица 2009 датира още от началото на сезона, т. е. не е някакво спонтанно решение. Ще имам шанс да се състезавам с Пежо 207 Super 2000 за първи път. Миналата година двамата карахме на шейкдауна на рали Стари столици, но там само предусетих неговите възможности. Сега, по време на реална надпревара, тръпката ще е още по-голяма. Избрах по този начин символично да прекратя активната си състезателна дейност, което не означава, че се отказвам от участие в ралита въобще", обясни Румен Манолов.

Рали Твърдица 2009 ще се състои от общо 7 специални етапа. През първия ден (10 октомври) сутринта от 8:00 до 11:00 часа има технически преглед, от 13:30 часа е церемониалният старт, след което е предвидена само една отсечка – Детелината. В неделя (11 октомври) са другите 6 етапа и награждаване в 14 ч. В предхождащия надпреварата ден (петък – 9 октомври) от 9:30 часа до 18:00 часа ще се проведат тренировките за опознаване на трасето.