Крум Дончев и Стойко Вълчев от Приста Ойл Рали Тийм приключиха първия ден от 43-то издание на рали Антиб на 3 позиция в класирането за Европейския рали шампионат.

Във временното генерално класиране на състезанието пък българите са пети. Това е третото участие на екипа във френската надпревара, която през 2006-а Дончев завърши на втора позиция и впоследствие спечели вицеевропейската титла.

В първия ден участниците изминаха три скоростни отсечки по два пъти като самото трасе бе трудно и технично, с множество завои и неравности.

В края на втория специален етап Дончев остана без спирачки и му се наложи да кара с този проблем още една отсечка. По време на задължителния сервиз повредата бе отстранена, в настройките бяха внесени някои промени и сложени допълнителните светлини, тъй като част от оставащите етапи се караха на тъмно.

При повторното минаване на трите скоростни отсечки екипажът Дончев/Вълчев подобряваше първоначалните си времена. За съжаление отново се появи проблем със спирачките, въпреки който Крум Дончев финишира успешно. Впоследствие повредата бе отстранена от механиците на Приста Ойл Рали Тийм по време на последния 45-минутен сервиз.

След края на първия ден навигаторът в екипажа на Приста Ойл Стойко Вълчев сподели: „Като цяло състезанието никак не е леко. Напротив, отсечките са доста технични, а в последните две се кара на фарове, което е допълнително затруднение. Лошото е, че няма много надпревари, в които се състезаваме на тъмно и така не разполагаме с шанс постепенно да свикваме. Важното е обаче, че се справихме, а самото рали е интересно и то точно, защото е по-различно от всички останали кръгове в календара на европейския шампионат.”

Състезанието е последен кръг от европейския рали шампионат за сезон Т08 и е на изключително високо ниво. Показателен за това е фактът, че от общо 39 стартирали екипажа, 10 са с автомобили Супер 2000. Цялата надпревара се състои от общо 18 специални етапа, разпределени в три състезателни дни. През първия от тях екипажите изминаха обща дистанция от 303,57 км Ц скоростните отсечки бяха точно 78,32 км, а преходът между тях 225,25 км.

През втория ден на ралито предстоят нови 6 специални етапа.