Британецът Крис Мийки поведе в рали Аржентина след петъчната касапница върху каменистите участъци край централното градче Кордоба. Пилотът на Ситроен води с 68.4 секунди пред съотборника си Мадс Йостберг, след като лошата настилка извади от състезанието основния фаворит за победа и лидер в генералното класиране Себастиан Ожие от Фолксваген. 

Яри-Мати Латвала беше основният съперник на Мийки в петъчния етап на ралито, но финландецът закъса и в крайна сметка финишира на 15.1 секунди от Йостберг. Британецът, втори от пролога в четвъртък, единствен се справи безпроблемно с камъните край Кордоба и спечели три от петте отсечки за време. 

"Понякога нещата просто се получават перфектно и днес беше такъв ден. Някои от участъците бяха може би най-трудните в цялата ми кариера, а при такива затруднения е много важно да намериш правилен ритъм на движение, правилната скорост. Моята цел винаги е била да не допускам грешки", каза Мийки. 

Латвала беше на 30 секунди зад лидера почти през целия ден, но повреда в скоростната кутия забави неговия Фолксваген в самия старт на четвъртия етап на ралито за деня. Това позволи на Йостберг, който беше изостанал поради блокирал двигател, да се изкачи пред него в класирането.

Автомобилите от световния рали шампионат подновяват състезанието днес с две идентични отсечки северно от базата във Вия Карлос Пас. Те ще покрият дистанция от 131.10 километра. /БТА