На 6-ти януари 2014 г. сутринта, българско време, приключи първият етап на тазгодишното издание на най-тежкото състезание в света – рали Дакар.

Карлос Соуса от отбора на Great Wall - "Haval Dakar Team", надмина фаворити като Петерханзел, Ал Атия и Сайнц в първия етап на ралито и даде летящ старт на марката в категорията за автомобили. Това е и първият спечелен етап на китайски отбор в рали Дакар. Другият водач Кристиян Лавие също завърши в десятката, като си осигури осмото място. След финала Соуса сподели развълнувано : "Това е достойна победа!"

Соуса завърши първи с преднина от 11 секунди пред Terranova, регистрирайки втория си персонален летящ старт след 2007 година.

Първият етап на ралито се простира от Rosario до San Luis, като обхваща петстотин осемдесет и пет километра (от които 180 км специален терен). Шофьорите, които трябваше да преминат тесните и тежки пясъчно-чакълени пътища в гори, имаха големи трудности с изпреварването. 147 коли, 174 мотоциклети, 40 четириколки и 70 камиона стартираха състезанието и всички успешно завършиха първия етап.

Благодарение на забележителното представяне на "Haval Dakar Team" тази година и на усилията на опитния шофьор Соуса, Great Wall успя да отбележи първата си победа в ралито. "Справихме се добре, но етапа беше труден. Беше горещо, колата ни не разполага с климатик и вентилацията ни се повреди след 50 км. Въздухът от двигателя духаше срещу мен и температурата в кабината на места достигаше 70 градуса. Карахме добре, без никакви грешки и така спечелихме. Щастлив съм да спечеля първата победа за Great Wall.", каза Соуса след успеха си в първи етап.

Утре, шофьорите ще се изправят пред етап 2, който се простира от Сан Луис до Сан Рафаел, с обща дължина от 724 км, от които 359 км специален етап. Първите пясъчни дюни за Дакар 2014 ще се появят през последните 100 километра от етапа, което ще бъде предизвикателство за зрението на шофьорите . /БГНЕС