Испанският пилот Карлос Сайнс спечели седмия етап при автомобилите на Рали Дакар, с което оглави временното класиране с 9 секунди пред южноафриканеца Жиниел Дьо Вийер.

При мотоциклетистите победител е чилиецът Франсиско Лопес с КТМ, който финишира за 2:36,09 часа, 3:57 минути пред лидера в генералното класиране Марк Кома от Испания.

Сайнс, който се състезава с Фолксваген, преодоля 317-километровата отсечка между Мендоса и Валпарайсо за 2:35,27 часа, с което завърши с 3,31 минути по-бързо от американския си съотборник Марк Милър. Трети остана Роби Гордън с Хъмър, който изостана с 4,13 минути зад победителя.

С победата от седмия етап Сайнс изпревари Жиниел Дьо Вийер, който финишира шести на 7,48 секунди зад испанския си съотборник. Състезателят от ЮАР пое лидерството няколко часа след края на шестия етап, когато Насер Ал-Атиях (Катар) с БМВ Х3 беше дисквалифициран поради пропуска на няколко контролни точки по трасето.

Така в генералното класиране вече води Сайнс, който регистрира общо време от 23:43,40 часа, следван от Дьо Вийер на 9 секунди, Марк Милър на 13,53 минути и други.

Испанецът Марк Кома продължава да води в класирането при мотоциклетистите, след като завърши втори в седмия етап. Той изостана с 3,57 минути зад победителя Франсиско Лопес, но осмото място на американеца Джон Стрийт му осигури лидерската позиция преди Рали Дакар да запише първия си изцяло чилийски етап.

Това ще се случи на 11-и януари, след като утрешният ден беше обявен за почивен. Осмият етап ще започне от Велпарайсо и ще завърши в Ла Серена.