Най-старото ни автомобилно рали - България, е било извадено от календара на Европейския Рали Трофей (ERT), след като в националната федерация вчера се е получило електронно писмо за това от Международната автомобилна федерация (ФИА).

Същото електронно съобщение е изпратено и до всички европейски страни-членки на ФИА, с което те са уведомени, че българското състезание няма да се зачита за годишното класиране на основния и придружаващите трофея класове.

В своята дългогодишна история това е най-голямо и трудно състезание. Стартирало за първи път през 1970г, от 1973г. то неизменно бе част от европейския рали-шампионат.

През миналата година рали България изпадна като кръг от европейския шампионат и остана само като кръг от европейския рали-трофей - зона Балкан. А от вчера стартът вече не е кръг и от него заради закъснение при изпращането на Допълнителния регламент във ФИА. 

ФИА изпрати писмо до всички заинтересовани страни, с което предупреждава, че ралито няма да носи точки като международен старт от ERT-Balkan. Това на практика превърна най-старото и престижно състезание у нас единствено в кръг от националното първенство./БТА