Южноафриканският пилот Хенк Латеган спечели петия етап на Рали Дакар, докато трикратният победител в надпреварата Насер Ал-Атия запази водачеството си в генералното класиране.

Латеган постигна първи успех в Рали Дакар със своята Тойота, финиширайки с 1 мин 58 сек по-бързо от деветкратния световен първенец в ралито Себастиан Льоб. Южноафриканецът разкри, че врата на автомобила му се счупила едва 10 км след началото на 421-километровия етап, като в добавка бил и със счупена гума.

Французинът Льоб продължава да изостава от катареца Ал-Атия с над половин час, като е на втора позиция в генералното подреждане. Ал-Атия завърши осми в днешното състезание, но загуби само 2 мин и 55 сек от Льоб. 51-годишният Ал-Атия, сребърен медалист по стрелба от Игрите в Лондон през 2012, за последно спечели титлата през 2019 и финишира втори в четири от последните шест състезания. Аржентинецът Лусио Алварес пресече финалната права в Саудитска Арабия на трето място в етапа и остава трети и в генералното.

При моторите, италианецът Данило Петручи спечели етапа, след като първоначалният победител Тоби Прайс от Австралия бе наказан с шест минути поради превишена скорост. Специалният етап бе прекъснат по-рано поради логистични проблеми. Сам Съндърланд от Великобритания, който спечели титлата през 2017, финишира 13-и на етапа, но остава първи в генералното класиране.

Състезанието бе помрачено вече от травмите на френския пилот Филип Бутрон, като инцидентът с него е разследван от френски прокурори по подозрение в терористична атака. Синът на Бутрон заяви по-рано през деня, че баща му е излязъл от кома след експлозията на 30 декември, дни преди началото на Рали Дакар.