Двадесет и седем екипажа са подали заявка за участие в 50-тото юбилейно издание на рали "Стари столици", съобщиха на пресконференция дългогодишният директор на състезанието Савко Панайотов и представители на организационния му комитет.

Официално откриване на състезанието ще е на 19 септември, от 12:45 часа, пред хотел Шумен. Там, на следващия ден, около 15:00 часа, ще се състои и церемонията по награждаването на победителите.

Общата дължина на ралито е около 276 километра, от които 100,04 километра са скоростни изпитания, на територията на три общини - Шумен, Велики Преслав и Върбица. Програмата на първия състезателен ден предвижда да бъдат преминати четири от деветте скоростни етапа на автомобилното състезание.

Регионалната библиотека в Шумен е издала и библиографски указател за рали "Стари Столици", по повод 50-годишнината на едно от най-старите автомобилни състезания у нас. В него се посочва, че в доказалото се през годините като едно от най-престижните ралита в страната, обичайно победителят на "Стари столици" е и победител в националното класиране на българския рали шампионат. 

В издадената краеведска библиография, по повод 50-годишнината от първия старт на ралито, са включени основно публикации от местния и централния печат, отразяващи организацията, провеждането и резултатите от автомобилното състезание в периода 1970 - 2018 г.

Историята на автомобилния спорт в Шумен започва още през 1968 година, когато са организирани два курса за автомобилни съдии и още през същата, а и през следващата година, са проведени два кръга от националния рали шампионат в областния град, но тогава ралито не се е казвало "Стари Столици". Автомобилно състезание с това име се провежда от 1970 г., с една година прекъсване, отбеляза директорът на ралито Савко Панайотов.

По думите му едва ли има в България друг град, който да се похвали с 50 издания на някое състезание. 

"Това говори, че тук има една дълбока традиция, има хора които са работили и работят и не само ние, но и автомобилната федерация трябва да се гордее, че има такъв град, с подобни традиции в автомобилния спорт", каза пред репортер на БТА Панайотов.