18-кратният шампион по автомобилизъм Илия Царски призова всички свои колеги пилоти да помагат за повишаване на пътната безопасност. Това става само няколко дни след трагедията край Своге.

„На първо място изказвам съболезнования на близките на загиналите. Няма как инцидентите да спрат, но поне можем да положим усилия да не бъдат толкова много. Ние имаме страхотни пилоти и призовавам всеки един от тях да съдейства. С един разговор те могат да бъдат от полза“, заяви Царски, който през годините е бил лице на две кампании за безопасност на пътя – „Шофирай разумно и не бъди състезател на пътя“ и „Обади се, като стигнеш“.

Според него се влага доста в пътната инфраструктура и подобряването на настилката. „Заболя ме от думите на Димитър Илиев, които се разпространиха последните няколко дни в социалните мрежи, и ме накараха да се замисля. Асфалтът не ни е виновен, водачите са основната причина за произшествията. Несъобразената скорост и неспазването на закона също. Правителството полага нужните усилия, но и ние самите трябва да помогнем“, добави най-титулуваният ни пилот.

Царски смята, че на българите все друг им е виновен за нещо.

„Направих си труда да направя едно разследване. То показа, че всички пътни проекти се изпълняват съгласно техническата спецификация на Агенция „Пътна инфраструктура“. Всички материали, които се използват за асфалтови смеси са съгласно европейските изисквания. Това се отнася е за каменните материали, които са с висок коефициент на настилката с гумите и дума не може да става, че асфалтовите настилки създават предпоставки за пътни произшествия. Оказва се, че изискванията за асфалтовите смеси са взети от нормативната база на Германия. Магистралите ни се изграждат със сплит мастик асфалт, който е в немските нормативни документи“, завърши Царски./БГНЕС/