40 пилоти, от които една жена- Диана Стоянова и двама гърци- Йорго Балдунис и Милтос Аглополос ще стартират на рали „Осогово 2013", кръг от Националния планински шампионат по автомобилен спорт. В Кюстендил са и Илия Царски, Пламен Камбуров, Любен Каменов, Пламен Стайков, Даниел Живков и др. Честта на местните пилоти ще защитават Кирил Величков и Христо Анев.

Автомобилите бяха подредени преди обед на площад „Велбъжд". Те преминаха технически преглед. Десетки кюстендилци ги разглеждаха с интерес и се снимаха до тях за спомен.

Състезанието откри председателят на СБА- Кюстендил Валентин Микев. Той пожела най- добрия да победи, безаварийно финиширане и трасето Богослов- Студен кладенец да е домакин на международно състезание и защо не- на кръг о Европейския шампионат. Гости на откриването бяха Георги Славейков- председател на спортните комисари на БФАС, Елена Попова- председател на техническата комисия и Орлин Шорлопов- наблюдател на БФАС.

Състезателната отсечка е дълга 5 км, като по нея има 18 съдийски поста, оборудвани с всичко необходимо. Бъдете толерантни един към друг, към публиката и съдиите, призова рейс директорът Георги Стоименов.

Техническата комисия има дребни забележки към 5 от автомобилите. Задължително условие е пилота да има достъп във всяко време до пожарогасителя в автомобила. Двама от пилотите не бяха минали медицински преглед до официалния брифинг след откриването.

Компактно предвижване на колоната от състезателни коли до старта, изиска началникът на КАТ Румен Точев. Той пожела успешно представяне на 40- те пилоти и надпреварата да мине без инциденти.

Стартът на първия автомобил ще бъде даден утре 10, 00 ч. в село Богослов. Състезателите ще карат в два манша. Публиката трябва да се е разположила по трасето до Студен кладенец преди 09, 30 ч.