Скоростните отсечки за 41-ото издание на Рали България, което догодина е кръг от Световния рали шампионат, са определени.

 

Схемите за четиринадесетте трасета за тридневната надпревара в Рила бяха изпратени преди дни в Международната автомобилна федерация (ФИА).

 

Общата дължина на България е 1068.30 км, от които 353.34 км са отделени за 14-те специални етапа. В първия ден екипажите карат 4 скоростни отсечки (118.54 км), във втория - 6 етапа (140.62 км) и в третия - 4 (94.18 км).

 

Както във всички предишни години, центърът на състезанието е в именития рилски курорт, а сервизният парк на е разположен по традиция на летището в Долна баня.

 

До две седмици в страната се очаква да пристигнат инспектори, които да направят последната оценка на етапите. Най-вероятно това ще бъде президентът на комисията за рали към федерацията Мори Чандлър (Нова Зеландия), който се очаква да бъде придружаван от директорът на британското рали Фред Галъхър (Великобритания).

 

Рали България бе определено като кръг от световното първенство през септември и от 9 до 11 юли 2010 година в Боровец ще се събере целия световен елит, начело с шесткратния световен шампион Себастиен Льоб.

 

Първоначално датите на състезанието, което е седми старт от 13 кръга в шампионата, трябваше да бъдат изтеглени с ден напред заради съвпадането на финала в курорта с финалната среща от световното първенство по футбол в ЮАР. По програма ралито завършва в 14 ч. на 11 юли, а мачът за Световната купа се играе от 20 ч. Така ралито ще има класически неделен финал.

 

„Успяхме да подготвим всички документи за ФИА десетина дни преди определения срок” - обяснява спортният директор на България Борис Капев – „Направихме го заради времето и заради снеговалежите. Топлият ноември позволи да бъдат картирани пътищата. Ако завали сняг по високите части на планината той се топи след средата на май.”

 

Най-високата част от трасетата минава на етапа Белмекен (27.52 км). На два пъти в първия ден екипажите преминават на 2064 м надморска височина. Това е най-високата скоростна отсечка в целия световен шампионат през следващата година.