Финландецът Яри-Мати Латвала от отбора на Форд спечели автомобилното Рали Нова Зеландия, което е кръг от Световния шампионат. Латвала изпревари лидера до тази нощ Себастиен Ожие от Франция с 2,4 секунди по-добро време.

Победата първа за Латвала от почти 12 месеца насам, когато триумфира на Рали Сардиния. Латвала започна последните специални отсечки по крайбрежието на Уаанга на 6,2 секунди зад Ожие, но точно преди финала предницата на неговия Citroen C4 блокира и го принуди да напусне трасето.

Драмата се допълни и от силния старт за деня на световния шампион Себастиен Льоб (Франция), който обаче точно преди последната специална отсечка излезе от трасето и се удари в железопътен прелез. Докато възстанови автомобила си той загуби минута и 40 секунди, но все пак успя да се пребори за третото място, като изостана на 12.8 секунди от Ожие.

След Льоб се наредиха Мирко Хирвонен и Даниел Сордо. В класирането за Световния шампионат води Льоб със 108 точки, пред Латвала със 72, Хирвонен със 64, Ожие със 63 и норвежеца Петер Солберг с 53.

Гледай на живо Формула 1 с туристическа агенция "Галера"!